Γιατί να συνδεθεί το Σύστημα με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων (ΚΛΣ);

Οι λόγοι για τους οποίους ένα σύστημα συναγερμού θα πρέπει να συνδεθεί με το Κέντρο Λήψης Σημάτων είναι αρκετοί και ιδιαίτερα σημαντικοί. Μερικοί από αυτούς εξηγούνται αναλυτικά παρακάτω.

1. Ενημέρωση ενδιαφερόμενου

Ο πρώτος και πολύ απλός λόγος για τον οποίο θα ήταν συνετό να συνδεθεί ένα σύστημα συναγερμού με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων είναι η άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, σε περίπτωση σήματος συναγερμού.

Για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει το σύστημα συναγερμού να χρησιμοποιεί Τηλεφωνική γραμμή ή κινητό τηλέφωνο (GSM), σταθερό internet ή κινητό internet (GPRS) ή RF.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί κάποιος να εμποδίσει το σύστημα συναγερμού να επικοινωνήσει, μπλοκάροντας ταυτόχρονα όλα τα μέσα επικοινωνίας. Η μόνη ασφαλής λύση, είναι το σύστημα συναγερμού να είναι συνδεδεμένο με το Κέντρο Λήψης Σημάτων και να επικοινωνεί με αυτό, ακόμα και κάθε 1΄ (σε χώρους υψηλού κινδύνου) με αποτέλεσμα την άμεση ενημέρωση των υπευθύνων. Σε αυτή την περίπτωση, η κινητοποίηση θα γίνει όχι γιατί έλαβε το Κέντρο Λήψης Σημάτων κάποιο σήμα συναγερμού, αλλά γιατί έχει διαγνωστεί Διακοπή Επικοινωνίας.

Η εποπτεία αυτή μπορεί να είναι εφικτή μόνο μέσα από τη λειτουργία ενός Κέντρου Λήψης Σημάτων. Ακόμη και στη πράξη έχει αποδειχθεί πως οι ιδιοκτήτες-ενδιαφερόμενοι θα βρεθούν σε θέση να μην μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση του προσωπικού τους χώρου, κάτι το οποίο αναλαμβάνει να το κάνει ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εφόσον κριθεί απαραίτητο.

euroguard κέντρο λήψης σημάτων

2. Προστασία

euroguard logo προστασία

Η κύρια λειτουργία ενός συστήματος συναγερμού είναι να χρησιμοποιείται για την προστασία ανθρώπων και υποδομών και για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια. Υπάρχουν συστήματα τα οποία, ενώ είναι τοποθετημένα εδώ και 30 χρόνια και δεν έχουν τις δυνατότητες ενός σύγχρονου συστήματος ασφαλείας, παρ’ όλα αυτά επιτελούν σωστά τις βασικές τους λειτουργίες.

Στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι χρήστες, σε περίπτωση που χτυπά η σειρήνα του συναγερμού τους, βάζουν ξανά και ξανά τον κωδικό τους, μέχρι να το επαναφέρουν στην προηγούμενη κατάσταση. Στην πραγματικότητα όμως, η εισαγωγή κωδικού μπορεί να μεταφραστεί ως αναγνώριση του προβλήματος & reset με αποτέλεσμα το σύστημα να υπολειτουργεί εν αγνοία του πελάτη.

Έτσι, μόνο στην περίπτωση που το σύστημα συναγερμού είναι συνδεδεμένο με το Κέντρο Λήψης Σημάτων, θα ενημερώσει για το σφάλμα στέλνοντας τον αντίστοιχο κωδικό προβλήματος. Στη συνέχεια, θα επέμβει ο χειριστής βοηθώντας τον πελάτη να διορθώσει το πρόβλημα (όταν δύναται να το κάνει) ή ενημερώνοντας τον αρμόδιο τεχνικό για την επίλυση του τεχνικού θέματος.

3. Κωδικός απειλής

Μόνο το Κέντρο Λήψης Σημάτων γνωρίζει αν βρίσκεται υπό απειλή κάποιος από τους πελάτες σας ή ένα από τα μέλη της οικογένειάς του. Οι σύγχρονοι συναγερμοί έχουν την δυνατότητα εισαγωγής ενός κωδικού απειλής. Αυτός ο κωδικός είναι διαφορετικός από τον βασικό κωδικό και λειτουργεί μόνο εάν το σύστημα είναι συνδεδεμένο με το Κέντρο Λήψης Σημάτων. Έτσι, εάν σε περίπτωση απειλής ο πελάτης υποχρεωθεί να αφοπλίσει τον συναγερμό, τότε εισάγει τον κωδικό απειλής, ο συναγερμός αφοπλίζει κανονικά, αλλά το Κέντρο Λήψης Σημάτων ενημερώνεται με την κίνηση αυτή και ενεργοποιείται με προτεραιότητα η προσυμφωνημένη διαδικασία χειρισμού απειλής.

Κάτι τέτοιο είναι καθοριστικό για την ασφάλεια κάθε προστατευόμενου, καθώς έτσι υπάρχει άμεση ενημέρωση και επέμβαση του κέντρου χωρίς καν να γίνει αντιληπτό από τους επίδοξους εισβολείς.

κωδικός απειλής

4. Παραβιάσεις

Το Κέντρο Λήψης Σημάτων σε μια ενδεχόμενη παραβίαση του χώρου σας, έχει την πλήρη εικόνα για το ποια ζώνη συναγερμού χτύπησε, με ποια σειρά χτύπησαν οι ζώνες, εάν παραμένουν ανοιχτές ή αποκαταστάθηκαν. Γνωρίζει επίσης, σε τι κατάσταση βρίσκεται η μπαταρία του συναγερμού και εάν οι εισβολείς προσπάθησαν να σταματήσουν το σύστημα συναγερμού παραβιάζοντας την εξωτερική σειρήνα, τα πληκτρολόγια, ακόμα και την κεντρική μονάδα. Όλα τα παραπάνω είναι πληροφορίες που μόνο ένας εκπαιδευμένος χειριστής του Κέντρο Λήψης Σημάτων μπορεί να συνεκτιμήσει ή και να ειδοποιήσει ακόμα και την αστυνομία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί καλύτερος έλεγχος στα σημεία από τα οποία ελήφθησαν τα σήματα συναγερμού.

5. Άμεσος έλεγχος

Σε περίπτωση που ο φυλασσόμενος χώρος διαθέτει κλειστό κύκλωμα με κάμερες, τότε το Κέντρο Λήψης Σημάτων και Εικόνας μπορεί να ελέγχει το χώρο άμεσα δηλαδή σε λιγότερο από 30΄΄ με το πάτημα ενός κουμπιού. Έτσι, εάν καταστραφεί το καταγραφικό του χώρου για οποιοδήποτε λόγο, οι καταγραφές έχουν μεταφερθεί και αποθηκευτεί στον server του Κέντρο Λήψης Σημάτων και Εικόνας, επομένως ο υπεύθυνος του χώρου μπορεί να χρησιμοποιήσει το υλικό όπως και όποτε αυτός επιθυμεί.

Για την ενημέρωση, όταν χτυπά ένα σύστημα συναγερμού, δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλής τρόπος παρά μόνο η συνεχής επιτήρηση της επικοινωνίας, δυνατότητα που έχει ΜΟΝΟ ένα κατάλληλα εξοπλισμένο ΚΕΝΤΡΟ ΛΗΨΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ.

Ο μόνος τρόπος επίτευξης της μέγιστης ασφάλειας και έγκαιρης ενημέρωσης όταν χτυπά ένα σύστημα συναγερμού είναι η σύνδεση με ένα άρτια εξοπλισμένο Κέντρο Λήψης Σημάτων και Εικόνας.